Dear Digital Diary
Et fireball indsigtsstudie

Min Digitale Superhjerne

Min Digitale Superhjerne.

 

Den enkle måde at blive opgraderet

Man siger, at det kræver hårdt arbejde at blive bedre til noget. Men det er efterhånden en sandhed med modifikationer. Langt de fleste af os har nemlig fundet en digital genvej, når vi skal performe bedre i hverdagen, og vi udliciterer uden større bekymring kernekompetencer som hukommelse, paratviden, overblik, stedsans og disciplin til vores digitale devices. I forrige kapitel nævnte jeg Camilla, der var vokset mentalt sammen med sin telefon. Hun fortalte os blandt meget, at hun var blevet bedre til at huske at tage sin p-pille. Strengt taget var det hendes mobil, der var blevet bedre til det, idet hun havde downloadet en app, Clue, som tracker hendes menstruation og opdaterer på cykliske begivenheder som ægløsning, smerter og humørsvingninger.

Et andet godt eksempel er Jakob på 45. Han har med succes lagt sin selvdisciplin over på mobilen. Han bruger app’en Lifesum til at sikre, at han indtager de kalorier, og det væske han har behov for. Hvilket den gør langt mere nøjagtigt, end hvad han selv kan. Som supplement bruger han app’en Google Fit til at tracke, hvor meget han bevæger sig. Han indstiller den til 2 timers bevægelse, og så giver den ham et praj om, hvornår det er ok at smide sig i sofaen, og hvornår han lige skal løbe en ekstra gang op og ned af trapperne. Nu får du måske den tanke, at mobilen er ved at overtage Jakobs liv, og det havde da også strejfet ham selv. Heldigvis havde han fundet en løsning på problemet og naturligvis i form af en endnu en app.  

Break Free, som Jakob benytter, beskriver sig selv som a first of its kind, revolutionary mobile app, aimed at controlling smartphone addiction and helping you maintain a healthy digital lifestyle. Den registrerer, hvor mange gange telefonen tjekkes og udregner et såkaldt addiction score. Har man tjekket telefonen for meget eller for ofte, kommer en ekstra advarsel op, hvor man aktivt skal klikke på I know what I’m doing-knappen, til det bestemte spørgsmål Do you really need to check your phone?” Ja. Der er en digital løsning på ethvert problem. Et faktum bakket op af Google statistik, hvor 67% af 18-34 årige erklærer sig enige i udsagnet ”Ligegyldigt hvad jeg vil lære, kan jeg finde en YouTube video, der hjælper mig(Google Consumer Survey, April 2015, US online population aged 18-34 n=385)”.

Giv mig Digitale Superkræfter

Noget der overraskede mig, var hvor lidt vores forsøgspersoner bekymrede sig over det faktum, at de praktisk talt ikke kunne klare sig uden deres telefon. Folk konstaterede, at de ikke anede, hvilke forpligtelser og møder, de havde næste dag, at de ikke kendte deres kones telefonnummer, og sagde i samme åndedrag, at de var klar til at udlicitere flere kompetencer, så snart teknologien tillod det, og virksomhederne udviklede det. Vi elsker vores digitale superkræfter, og vi vil gerne have flere. Der er en kæmpe mulighed for virksomheder i forhold til at levere disse – enten ved at udvikle dem, eller ved at partnere op med andre, der allerede har gjort det. Vi har på baggrund af vores indsigter, defineret tre indgange til at styrke forbrugernes digitale hjerne.

 
 

Styrk min digitale superhjerne med DigIQ

Den første kalder vi for DigIQ. Værktøjer der styrker min mentale eller fysiske kapacitet. Har du et brand, der centrerer sig omkring læring, kan du måske lade dig inspirere af en app som Elevate – Your Personal Brain-Trainer. Den tilbyder gennem daglige småopgaver at træne omkring 30 mentale færdigheder, der er kritiske for at opnå effektivitet, magt og selvtillid. Opgaverne er baseret på forskning i kognitiv læring og udviklet i samarbejde med hjerneforskere. Du fastlægger dit niveau gennem en kort test, sætter ambitionsniveauet og så sørger Elevate for at holde dig i ørerne.

 
 

Af lignende apps kan også nævnes Peak, som har en meget fin grafisk illustration, der viser, hvordan din hjernes performance er i forhold til jævnaldrende. (Jeg kan afsløre, at det ikke nødvendigvis er her, man opnår selvtilliden).

 
 

I denne kategori finder man også den meget populære og gratis sproglæringsapp Duolingo med mere end 120 mio. registrerede brugere og et utal af priser i bagagen. I skrivende stund tilbyder den 59 typer forskellige kurser på tværs af 23 forskellige sprog. I år lanceres sågar Klingon for engelsktalende. Altså det sprog, der tales i Star Trek, hvilket 114.974 allerede den dag i dag, har skrevet sig op til.

 
 

Er det den økonomiske sans det kniber med, så er der også råd. Få blot fat på Spiir. Den personlige digitale assistent, der sikrer, at du får overblik over din økonomi og styr på dit forbrug. Spiir holder øje med, om du bruger for mange penge og guider dig til en bedre økonomi. Fungerer i samspil med hvilken som helst netbank. Sig hej til din nye digitale superfornuft.

 
 

DigIQ begrænser sig på ingen måde til det mentale. App’en SleepCycle tilbyder for eksempel at optimere din opladning – so to speak. Ved at registrere dit søvnmønster via din vejrtrækning, kan den vække dig, når du er mest klar til det. Fx. inden for et interval på 30 min. Desuden giver den dig mulighed for at monitorere, hvornår på natten du sover bedst , hvornår du bør gå i seng, om du sover bedre, når det regner, og hvor glad du er, når du står op. (Du rater med 3 smiley’er).

 
 

Så kan du fit og frisk iføre dig din sensor fra SHFT og lade ny teknologi tilrette din løbetræning, så du ikke bare løber hurtigere, men også bedre. SHFT registrerer blandt andet om din overkrop er bøjet i den rigtige vinkel, og hvordan din fod lander. Med din digitale coach i ørerne får du løbende råd til forbedring. Endnu et godt eksempel på, hvordan man digitalt kan optimere fysikken.

 

SHFT er din digitale løbecoach

 

Styrk min digitale superhjerne med Synapser

Den anden indgang til at please din kundes Digitale Superhjerne kan vi kalde Synapser. Det handler om styrke forbindelserne på tværs af den digitale hjerne for at gøre eksisterende adfærd smartere. Tag Starbucks Click n’ Collect. Den muliggør ikke bare, at man kan bestille og betale sin kaffe i forvejen, så man springer køen over. Den kobler også den enklere købsproces sammen med et loyalitetsprogram, der – måske inspireret af SAS Eurobonus – kan give dig guldstatus med adgang til rabatter og andet godt.

 
 

Hilton HHonors app fortjener også at blive nævnt. De tilbyder deres loyale kunder at vælge det værelse, de ønsker og tjekke ind online og i US desuden, at man kan modtage nøglen til hotellet direkte på sin mobil. Smart. Men endnu mere smart er deres ret omfattende samarbejde med taxatjenesten Uber. Har man booket hotel gennem sin HHonors app, bliver man mindet om at booke en Uber, og når man så sidder i sin Uber, kan man direkte fra deres app tjekke ind på sit Hilton hotelværelse. Herudover får man adgang til en særlig guide med nærområdets hotspots, som andre Uber passagerer anbefaler. På denne måde har Hilton ikke bare skabt en Synapse, der gør hotel indtjekningen mere effektiv, men én der forbedrer den digitale forbindelse over en større del af rejsen. Synapser handler ikke om at opfinde den dybe digitale tallerken, men om at strømline forbrugerens flow mod en given ydelse. Et område, hvor dette længe har været tiltrængt, er detailhandlens utallige, ubehjælpelige indkøbsapps, der vil for meget og kan for lidt. Langt de fleste tilbyder på den ene side adgang til en større opskriftsdatabase og på den anden side adgang til ugens tilbud, men det er jo ringe hjælp for de travle prisbevidste danskere. Hvem udvikler den enkle tilbudsmåltidsapp?

 
 

Styrk min digitale superhjerne med Newtilities

Den tredje måde at give din kunde digitale superkræfter er både den sværeste – og den med størst potentiale. Det handler om at levere helt nye værktøjer, der omkonfigurerer og optimerer adfærden i en given kategori. Skaber standarder for måden, vi gør tingene på. Tænk Spotify, Netflix, Airbnb, Snapchat, Uber og Danske Banks MobilePay. Et kommende eksempel kunne være Bolighed, der er ejet af en større gruppe danske banker. Her kan danske boligejere se, hvad deres bolig er værd. De kan sætte den måske-til-salg og uforpligtende og gratis få tilkendegivelser fra interesserede måske-købere. Herudover kan de selv kigge rundt og indikere, at de vil holdes opdateret, når ejeren af deres drømmebolig begynder at overveje et salg.

Som de øvrige Newtilities er det en tjeneste, der disrupter måden, vi handler (her boliger) på i dag. En NewTility der demokratiserer ejendomsmæglernes køberkartoteker og stimulerer boligmarkedet til glæde for skaberne = bankerne. DigIQ, Synapser og Newtilities er tre forskellige veje til at tilfredsstille en vigtig driver for danskernes adfærd på de digitale medier. At give danskerne endnu flere digitale superkræfter. Så det er bare om at komme i gang.

 

 

Læs mere