Dear Digital Diary
Et fireball indsigtsstudie

Min Fortrolige

Min fortrolige.

 

Nettet er vores nye fortrolige.

Det er et digitalt helle, hvor vi kan være os selv 100% uden filter, og få svar på alt hvad vi ikke tør tale om i virkeligheden. Som Laura på 14, der spørger Google, what do guys think about bright pink lipstick, fordi hun pludselig er kommet i tvivl om, hvorvidt det nu var et rigtigt køb. Eller Harald på 18, der researcher på om proteinpulver er vejen til en bredere brystkasse. Dagligdags småsøgninger der afspejler, hvem vi er, og hvad vi tænker. Man kan grine af det, når Siska på 15 siger, at hun er bange for, at folk finder de nøgenbilleder, hun ved hun aldrig har taget, men sandheden er at ingen helt ved, hvad nettet ved om os.

 
 

Crystal knows

Crystal knows er en tjeneste, der tilbyder at tegne en karakteristik af dig med udgangspunkt i al den information, den kan finde på nettet. På baggrund af hvad du har skrevet, hvad andre har skrevet om dig, og kun Crystal ved hvad ellers, så får du tildelt en personprofil baseret på DISC modellen. (Et anerkendt og meget brugt adfærdsprofileringsværktøj, der oprindeligt blev udviklet af den amerikanske psykolog William Moulton Marstons tilbage i 1928. Læs mere om William Moulton Marstons, aom var en ret bemærkelsesværdig herre. Udover at være psykolog var han advokat, opfinder og tegneserieforfatter. Han er tilkendt æren for at opfinde det systoliske blodtryksmålingsapparat og har skabt tegneseriekarakteren Wonderwoman. DC Comics berømte amazone, der tilbage i 1930’erne tilsyneladende havde en udtalt fetich for bondage, som blevet nedtonet i årene, der fulgte.))

Med udgangspunkt i denne profil kan Crystal nu forklare, hvordan man skal skrive mails til dig, hvis man vil opnå noget. Du kan herefter søge på, hvem det nu skulle være og få samme information om dem. Så du ved, hvordan du skal skrive til din chef eller Hillary Clinton eller andre, du vil gøre indtryk på. Crystal fungerer direkte i din mail, hvor den både tilbyder at formulere hele mails for dig eller bare tilrette dine egne, mens du skriver dem. Crystal kalder sig den største upgrade til e-mail siden stavekontrol og hører egentlig under tjenester, der imødekommer den første driver i dette indsigtsstudie, Min Digitale Superhjerne. Kort og godt udstyrer den dig med digital empati over for folk, du endnu ikke har mødt. Når den er gemt til i dette afsnit, er det udelukkende på grund af dens totalt grænseoverskridende karakter.

 
 
Hvis en af mine venner tager min iPhone og går igennem mine billeder, bliver jeg tit bange for, at jeg har nogle nøgenbilleder af mig selv, selvom jeg ved, at jeg aldrig har taget et nøgenbillede.
— Siska, 15 år
 
 

Reklamer føles som tillidsbrud

En af vores kunder har været forfulgt af reklamer fra XL-dating. Han siger, at han ikke ved hvorfor. Hvis det er sandt, er det mest af alt bare irriterende. Hvis det ikke er sandt, er det meget værre. Når reklamer dukker op, fordi vi tidligere – i al fortrolighed – har søgt på noget, så føles det som et brud på vores tillid. Harald med proteinpulveret endte med ikke at købe noget, men reklamerne for det poppede efterfølgende op, hvor han end befandt sig. Hvilket igen var mere end bare almindeligt generende. Han konstaterede: Man føler, at man bliver overvåget, på hvad man laver. Det er på en måde ret ubehageligt. Så nu har jeg installeret en adblocker. Det er han ikke alene om at have gjort. Over 200 mio. blokerer reklamer. Per februar 2016 37% af alle danskere(Kilde: AudienceProject, March 21, 2016. Umiddelbart dårlige nyheder for brands og reklamebranchen, men der er dog ingen grund til at fortvivle. For nettet kravler med nicher, der er fyldt med begejstrede forbrugere.

Mit online-yndlingssted

På de fælles platforme har vi alle sammen vores personlige hjørner, hvor vi kan dyrke individuelle interesser sammen med ligesindede. Om det er engelsk fodbold, kagebagning eller My Little Pony, vi brænder for, så er muligheden og opbakningen her. Lige ved hånden. Laura fra før har en interesse, som hun ikke fortæller nogle af sine venner i skolen om. Hun læser fanfiction. Det er bøger om kendte mennesker skrevet af almindelige mennesker. Hendes online-yndlingssted er Wattpad, the worlds largest online community for readers and writers. Her kan hun grave sig ned i specifikke kategorier. Det kan for eksempel være fanfiction om One Direction, hvor der pt. findes 881 historier. Heriblandt hendes favorit hvor bandet optræder som vampyrer. Caroline går op i havkajak, Christian går op i telemarkski og Anton bruger utallige timer på nettet på bluegrassmusik, kvægracer, geranier, drageflyvning og flyveduer(Flyveduer er ikke det samme som brevduer. Hvor brevduer fremavles til at flyve hurtigt fra et sted til et andet, fokuseres der i flyvedueavl udelukkende på duens flyvestil. Lidt som galopheste vs. dressurheste. Nogle flyvedueracer flyver meget højt, andre kan flyve i flotte formationer og nogle slår baglæns kolbøtter i luften fx The Birmingham Roller). Interesser de ikke bare investerer tid i men også bruger mange penge på. Har man et godt, relevant tilbud inden for en given kategori, så er det da bare at komme med det. Der hvor interessen dyrkes.

 
 

Værn om mit privatliv

Her er den helt store mulighed for virksomheder og brands. Danskerne elsker de digitale platforme, fordi de her kan være sig selv. Dyrke deres privatliv og mest passionerede interesser. Kan du få dit produkt i spil her, kan du for alvor bygge præference og loyalitet. For nogle er det enkelt. Hvis du har et produkt, som forbrugeren erkender behovet for, og du kender det rette tid og sted at præsentere det på, er det bare at købe annoncepladsen. Så skal du ikke bruge ret mange penge hos et reklamebureau. Hvis du er virkelig relevant, behøver du ikke være så kreativ. Hvis du omvendt har et produkt, som forbrugeren endnu ikke helt har set relevansen i, eller et brand som de ikke umiddelbart er fortrolige med, så kan du ikke bare komme at forstyrre. Du bliver betragtet som decideret uvedkommende og påtrængende. Det er her, at det godt kan betale sig at gøre lidt større krumspring. Vi har et par bud på, hvordan du kan gribe det an.

Stop med at sælge - start med at hjælpe

I 2015 besluttede Alka at sponsere Superligaen og skulle på banen med en kampagne, der ikke blev opfattet som uvedkommende af de mange fodboldfans. For hvad har forsikring at gøre med fodbold? Løsningen blev netop en kampagne, der hjælper frem for at sælge. Med kampagnen “Kom Igen” hjælper de fans, når fodboldlivet er stolpe ud. Fans kan nominere sig selv eller andre via et website, hvis de for eksempel har en partner, der ikke bakker op om deres fodboldinteresse, hvis deres hold taber, eller hvis alle deres kollegaer hepper på modstanderens hold. Så udvælger Alka de mest trængte og rykker ud med en løsning. Hermed gør Alka ikke bare en nødstedt fan glad, de skaber også vedkommende historier, der kan spredes i fodboldforums på nettet. Som historien om den FCK-fan, der fik snuppet sin fadøl af Esbjerg spilleren Nicky Bille efter en scoring. Alka efterlyste ham på Facebook, fandt ham og bød på en omgang og en undskyldning fra Nicky Bille. Det kom der en masse opmærksomhed ud af og en fin lille film, som blev set 115.000 gange.

 

Alka kampagne

 

NicheAutoritet

Karolines Køkken. LiberoKlubben. Best Buys Twelpforce. Alle gode eksempler på, at man gennem henholdsvis madopskrifter, råd om småbørnspleje og teknisk akuthjælp via Twitter kan skabe opmærksomhed, bygge loyalitet og skabe præference. Ikke bare hjælpe men rådgive og vejlede. Hæve sig fra at være produktleverandør til at være en NicheAutoritet. Tidligere nævnte jeg, at 67% af 18-34 årige tænker, at de kan finde hjælp på YouTube, ligegyldigt hvad de måtte have brug for at lære. Det faktum er interessant at sammenholde med et par andre. At 91% af smartphone brugere bruger telefonen til at få ideer, når de skal lære noget nyt. Og at 1 ud af 3 siger, at en how-to-video har inspireret dem direkte til et køb. Intet under at brands som MAC makeup, og Home Depot byggemarked, begge satser massivt på at udarbejde tutorials til egne YouTube kanaler. Heller ikke overraskende, at MAC har over 300.000 faste abonnenter, eller at Home Depots videoer har mere end 55,5 mio. visninger.

 
 

Beskyt dine kunder

4% af de amerikanske borgere bekymrer sig ikke om databeskyttelse, eller om hvordan forbrugerdata bruges af virksomheder. Resten gør. Halvdelen i meget høj grad(Giga ”The 2015 State of Consumer Privacy& Personalization report / National Cyper Security AllianceConsumerPrivacySurvey). Så bekymrede er vi endnu ikke i Danmark. Her var det kun 35% sidste år. Alligevel bør det bekymre de fleste virksomheder16. Den sidste måde, du kan hjælpe din målgruppe med at værne om deres privatliv, og derigennem øge dine chancer for at opnå deres fortrolighed, er egentlig ret ligetil.

Det handler om at beskytte deres data. Tydeliggøre hvorfor du skal bruge den – og hvad man får ud af det. Tydeliggøre hvad du ikke vil bruge den til. Det forekommer næsten paradoksalt, at noget forbrugerne finder så vigtigt, ikke fremhæves, men altid skal læses med småt. Uagtet om man tilmelder sig et nyhedsbrev eller køber en ny bil.

A message from Tim Cook

Hos Apple har man ikke bare erkendt at privatlivets beskyttelse er vigtig. Man har måske også set, at det er en mulighed for at skille sig positivt ud fra Google. Man har gjort det til en kerneværdi. I 2014 skrev Apples CEO Tim Cook et åbent brev til alle kunder. Brevet ligger på Apples hjemmeside, og heri kan man læse følgende udmelding Vores forpligtelse til at beskytte din anonymitet stammer fra en dyb respekt for vores kunder. Vi ved, at det ikke er nemt at skabe tillid. Det er grunden til, at vi altid vil gøre vores bedste for at opnå din tillid og bevare den17. En dedikation, der har udviklet sig til en en kamp, der udspiller sig i de amerikanske retssale, hvor Apple kæmper for retten til at sikre brugernes data – også når brugerne er terrorister og modparten hedder FBI. Mindre kan nok gøre det. Men det er helt sikkert, at det vil være en kilde til mistillid, hvis man ikke gør noget. Venlighed, NicheAutoritet og Beskyttelse er tre ting, der ikke bare bygger tillid, men også tilfredshed og loyalitet. De adresserer helt fokuseret den sidste af de faktorer, der tiltrækker danskerne til de digitale platforme. Alle tre styrker den fortrolighed, vi nyder at have adgang til på nettet. Kilde

 

 

Læs mere