Dear Digital Diary
Et fireball indsigtsstudie

Mit SoMe Me

Mit SoMe Me.

 

Hvis man er på Facebook, som 62% af danskere er på daglig basis(TNS Gallup for DR Medieforskning, så kan man gå tilbage på sin tidslinje og se sin første statusopdatering. Min var i 2007. Her oplyste jeg verden om, at jeg var…hjemme. Jeg har også opgivet mit telefonnummer og uploadet et ualmindeligt almindeligt billede. Mit Social Media jeg, mit SoMe Me, var, som hos mange andre på dette tidspunkt, ikke for alvor aktiveret.

Vi kigger os ikke i spejlet. Vi kigger i telefonen

For mange danskere er de sociale medier i dag et spejl, der ikke bare viser det ydre, men også de indre værdier, holdninger og tanker. For at være både seværdigt og troværdigt, skal det konstant optimeres og redigeres. Hvilket skaber høj grad af selvrefleksion. Hvordan kan jeg være mig selv og stadig noget særligt? Et dilemma som Sophie på 14 konstant må forholde sig til. Her konkretiseret i hendes valg af profilbillede: Jeg er imod sort-hvid jeg-stiller-mig-op-foran-mit-vindue-og-poserer-billeder, fordi jeg selv aldrig har kunne finde ud af det, eller er typen, der gør det. I stedet har jeg en slowmotion video af mig selv, der får kastet en kuglepen i hovedet, for med den slags profil-videoer er der ikke særlig meget konkurrence. Ja. Det er hårdt at være ung, men sandheden er, at denne selvrefleksion i høj grad også findes blandt voksne. Som hos Caroline på 53, der er glad for sin Facebook profil, fordi den viser så mange nuancer af hende. Hun er ikke bare til frøsamling og feminisme men også til koncerter og kajak. Eller Christian på 27, der, når han er lidt nede, går ind på sin Instagram og kigger på de bedste billeder. Fordi han så føler, at hans liv ikke er så skidt alligevel. Det sidste her er ret interessant. Det viser, at vi ikke bare former omverdenens billede af os gennem sociale medier men i høj grad også vores selvbillede. Det er aldrig ligegyldigt, hvad vi poster, om hvem vi er. Det er vigtigt og en daglig udfordring for rigtig mange.

SoMe Spillet

En faktor, der accelererer behovet for at klare sig godt på de sociale medier, er den meget transparente pointgivning, der gennemsyrer alle platforme. Uagtet hvilket medie du befinder dig på, bliver din succes målt og vejet i form af enten followers, likes, delinger mv. Hvordan går det for eksempel med din karrierescore på LinkedIn? Hvor mange endorsements har du fået af dit netværk? Hvor mange har været inde og kigge på dig? Faktum er, at der er en klar sammenhæng mellem din score her og mængden af job-tilbud, der kommer din vej. Så meget at arbejdsgivere løbende bør holde øje med, om deres medarbejdere er lidt for populære blandt konkurrenterne. Men hvis din profil ikke scorer højt, så fortvivl ikke. Brug i stedet LinkedIns nye Learning platform med mere end 9000 online kurser til at booste din faglige profil. Kurserne serveres i små lettilgængelige bidder, og hvad enten du gennemfører ‘Facebook Advertising Fundamentals’ eller ‘Letting an employee go’ så kræver det kun et enkelt klik, før din profil er beriget med et officielt certifikat, der dokumenterer dine nye evner.

 

Tinder angiver din attraktivitetsscore

 

Hvad med din private attraktivitetsscore? Har du mange matches på Tinder? For flere yngre deltagere i vores studie var Tinder ikke så meget en dating app, men et spil hvor man kunne teste, hvor hvor hot man var. 1 point hvis man matcher. O point hvis man ikke gør. En slags selvtillidsapp, man kunne blive helt afhængig af. Et YouGov studie bakker denne finding op med tal. 15% af de mandlige brugere og hele 27% af de kvindelige betragter udelukkende Tinder som sjovt tidsfordriv(Undersøgelsen af lavet af YouGov for Telia. Gennemført i perioden 28. august - 5. september 2015 blandt 1004 danskere i alderen 18-74 år. Heraf er andelen, der har en aktiv Tinderkonto, blevet spurgt). De kunne ikke drømme om at bruge det til at finde en kæreste.

 
 
Jeg synes, det tiltalende ved de sociale medier er, at man kan bygge sig selv op helt fra bunden, og selv skabe den man er.
— Nanna, 15 år
 
 

De konstante karakterræs

Mange mener, at børn får karakterer i skolen alt for tidligt i dag. At det presser dem unødigt. Prøv så lige at overveje, hvordan det er at være ung på de sociale medier. Hvert minut får du karakterer af dine jævnaldrende. Hvor flotte er dine billeder? Hvor flot er du på dine billeder. Hvor mange følger dig? Hvor mange har du ’ild’ med på Snapchat? Snapchat har sin helt egen pointgivning. Har man en ven, som man gensidigt snapper med hver dag, får man ild. Snapper den, man snapper mest til også mest til én, så får man et hjerte. Snapper de mere med nogle andre, får du det naturligvis også at vide. Kort fortalt. En slags intimitetsscore. Som for mange er den vigtigste score af dem alle.

 
 
Min veninde havde kun ild med én person på Snapchat, og fordi hun havde det, var der en af mine andre veninder, der sagde ”Ej det er jo bare pinligt.
— Nanna, 15 år
 
 

At følge med

Hvis man er teenager, hvilken app tænker du så, der er uundværlig i dette SoMe Spil? Jeg kan afsløre, at app’en Følgere+ til Instagram er ret nyttig. Den holder styr på, hvem der følger dig og unfollower dig og indikerer det generelle engagement på din profil med enkle grafer. Hvad man kan bruge det til? Jo, man kan sikre, at man ikke følger en jævnaldrende, der ikke følger én tilbage. Det er nemlig flovt. Ingen vil være en, der bare følger. Alle vil være den, man følger. Så her kommer en oplagt gaveide til jul, fødselsdag eller konfirmation. Følgere til fx Instagram kan købes fra $1.88.

Hjælp mig gennemføre min SoMe Strategi

Om det er Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter eller Snapchat, man gerne vil gøre sig godt på, så sidder flere og flere og bruger mere og mere tid på at overveje, hvordan de skal være på de sociale medier. Så meget at flere lægger en privat social media strategi, der kan spare dem overvejelserne i hverdagen. ’Alle mine billeder skal vise det ’rigtige’ mig’. ’Jeg kan godt lave sjove grimasser, men jeg laver aldrig dobbelthage. ’Hvis jeg får mindre end 100 likes på et profilbillede, tager jeg det ned’. ’Jeg har kun 10 billeder på min Instagram, og jeg udskifter aldrig mere end ét ad gangen’. Alle ovenstående citater er fra vores studie. De understreger, hvor seriøst folk tager det og samtidig hvor stort et potentiale der er, hvis man som brand kan hjælpe folk med at vedligeholde og optimere deres SoMe Me. Hjælpe dem med at se bedre, mere kreative og mere interessante ud på deres profiler. Så det har vi kigget ind i. Den første kalder vi IdentitetsSkabere

IdentitetsSkabere

Hvor er bedste sted at få taget sit billede, når man besøger Amsterdam? Nej, det er ikke ved kanalerne, på coffeeshops’ene, i Red Light District eller foran Anne Francks hus. Det er ved de snart verdensberømte I amsterdam bogstaver. Det 23,5 meter brede bylogo blev opsat bag Rijksmuseum i 2005 og fik lynhurtig så stor succes som byens ’Photo Opp no. 1”, at man producerede endnu et ved lufthavnen og et tredje, der kunne rejse rundt i byen og dukke op ved festivaler og lignende. Bogstaverne tjener som den perfekte visuelle ramme for min fortælling om mig i Amsterdam – og er et godt eksempel på dygtig destinationsbranding gennem sociale medier. IdentitetsSkabere handler om bruge sit produkt eller brand som visuel kulisse og rekvisit i folks egne SoMe fortællinger

 
 

Den scenograferede brandoplevelse

Et brand, der tidligt forstod dette er Heineken. Deres øl-museum fik allerede i 2008 en så heftig renovering, at de ikke længere kalder sig museum men The Heineken Experience. En experience, der meget lægger op til, at folk får taget billeder af sig selv med Heineken som kulisse. Om folk lærer noget om øl, ved jeg ikke, men Heineken brandet flyder i hvert fald ud over de sociale medier. Ligesom Louisianas prikkede Kusama udstilling gjorde det i månedsvis sidste år. For slet ikke at tale om Game of Thrones rejsende reklamekulisse, der erobrer by for by når de rejser The Iron Throne, så fans kan tage billeder i den og yde deres bidrag til den professionelt scenograferede social media strategi.

 
 

Er din brandoplevelse Instagrammable?

Det er et væsentligt spørgsmål, man bør stille sig som marketingansvarlig. Rigtig mange brands har steder, hvor deres målgruppe møder brandet fysisk. Fra butikker til sponserede events. Alle kender betydningen af det håndgribelige møde, men alt for få tænker i hvilken scenografi, der skal til for at at gøre mødet delbart. Hvad er det for eksempel værd at købe en middag på Noma, hvis lyssætningen er så ringe, at forretten ikke ser dyr ud på billeder? Om det er en smart strategi eller et heldigt tilfælde, så er Restaurant Fäviken et godt forbillede. Her er belysningen perfekt, så retterne ligner en million. Det gør billederne ekstremt deleværdige på sociale medier og hjælper til med at stimulere folks lyst til at svinge forbi Åre 650 km nord for Stockholm. Jeg får fortalt en god historie om mig – og om restauranten. Alle vinder. Omvendt er Instagram blevet en seriøs trussel for buffeten. Altså ‘All-you-can-eat-fyld-tallerkenen-op for-149,-. Det kan simpelthen ikke betale sig, hvis man også skal bruge et godt billede. Det giver plads til innovation. I Sushi-verdenen har man hidtil kunnet vælge mellem to koncepter; den billige (mindre Instagrammable) running sushi - og den dyre og fotogene Sticks’n’Sushi. Nu er der kommet en ny spiller på banen. På danske Wabiwabi får du skræddersyet “All-you-can-eat” serveret på en Instagrammable tallerken. Det er delevenligt. Det er lækkert. Og det er på én gang tæt på - og langt fra - buffeten.

 
 

Brandede filtre og lenses

Man kan ikke snakke IdentitetsSkabere uden at nævne Snapchat. De tilbyder virksomheder brandede filtre, der kan løfte målgruppens Snaps til nye visuelle højder, så de kan holde ilden kørende med vennerne uden at det bliver for kedeligt. Snapchats første brandede geofilter blev udarbejdet sammen med McDonalds i forsommeren 2015 og siden er flere nytænkende brands hoppet med på vognen. Fra Terminator linsen, der blev lanceret inden premieren på Terminator Genisys filmen, til Taco Bells Cinco de Mayo linse, der fik 224 mio. views, og på 1 dag genererede, hvad der svarer til 12,5 års film af folk, der sidder, danser og snakker med en Taco som hoved.

 
 

De bedste reklamer ligner ikke reklamer mere

Opsigtsvækkende, deleværdige brandoplevelser kan antage mange former. Det handler langt fra kun om at spice selfies op, og der er rigeligt plads til både store og innovative ideer. Et fantastisk eksempel er Volvos Life Paint. En vandbaseret sikkerhedsmalingsspray til fx tøj, hundesnore og cykler. Malingen ikke ses om dagen, men lyser klart op om natten. En god ide – også en ide, der gør sig godt på billeder og derfor strålende på de sociale medier. Hvem vil ikke være ambassadør for trafiksikkerheden, når det kan gøres på så sexet en måde. IdentitetsSkabere handler om at forstå, hvordan dit brand, kan blive en accessory i din målgruppes egen SoMe fortælling. Det handler om at levere brandede kulisser og rekvisitter, der er så visuelt stærke, at de får alle og hvem som helst til at shine.

 
 

SuccesScore

En anden måde at hjælpe folk med at optimere deres SoMe Me er ved at give dem en succesoplevelse, de let kan dele med andre. Gør som LinkedIn Learning. Indfør en nye discipliner med nye parametre, de kan score højt på. Giv dem noget at blære sig med. Og giv dem et klart bevis på, at de er kommet godt i mål. Et godt gammelt eksempel er Nike Running. Hvor mange gange har man ikke fået updates på folks distancer og tider. Man skulle tro, at folk blev udmattede, så hurtigt de har løbet, men de er tilsyneladende aldrig for trætte til at uploade resultatet. Et andet eksempel er Danicas Mentale Alderstjek, der opfordrer folk, til at se, hvor unge de er af sind. Her behøver man ikke røre sig en meter, kun svare på enkle sjove spørgsmål, så kan man få konkret bevis på, at man er 10 yngre end sin alder. Et meget belejligt og bekvemt budskab at viderekommunikere. Som oven i købet går fint i tråd med Danicas salgspitch, der handler om at have råd til at det, du stadig gerne vil, når du går på pension. Microsoft melder sig også på banen med deres How old do I look-website. Her tilbyder de at bestemme din køn og alder ud fra et givet billede og får samtidig synliggjort deres avancerede billedgenkendelsesalgoritmer. 24 timer efter en relativt stille lancering var der over 15.000 tweets med #HowOldRobot, hvor folk enten var i oprør eller vildt begejstrede – alt efter dommen over deres billede. Ligesom et godt billede er en enkel score let at viderekommunikere. Det kan brands udnytte, samtidig med at de hjælper deres målgruppe fortælle en interessant historie til resten af verden. Med andre ord hjælper dem styrke deres SoMe Me.

 

 

Læs mere